mandag 11. april 2011

Kolnålstrykk

Koldnålsradering eller tørrnål er en grafisk trykkteknikk der motivet preges inn i trykkplaten ved hjelp spisse verktøy, såkalte koldnåler. Teknikken kjennetegnes på de myke, nesten lodne linjene. 


Trykket er et dyptrykk, hvor trykkfargen blir smurt ned i platen og ligger nede i platens graveringer, mens platens høyeste parti er tørket av (uten farge). Dette er forskjell fra linotrykket, som er et høytrykk, hvor fargen ligger på platens høyeste punkter.


Her kan du lese mer om koldnål.




I oppgaven vår skulle vi lage ett kolnålstrykk ved hjelp av temaet rom. Vi fikk skrevet ned noen punkter som skulle hjelpe oss å vite hva rom i bilder egentlig var. 


 - Perspektiv
     ¤ Skrålinjer, størrelsen endrer seg, konstruksjon
 - Luftperspektiv
     ¤ Lysere og lysere innover
 - Farge
     ¤ Varm/Kald
 - Overlapping
 - Detaljer/struktur




Når vi skulle jobbe med dette, tegnet vi først skisser. 









Deretter fikk vi utdelt en metall plate som vi måtte file kantene ned på, siden de var så skarpe. Så begynte vi å "skrape" med spisse redskaper (koldnåler) for å få frem striper i platen. Til slutt ble dette et bilde.








 Etter dette var det på tide å trykke. Vi trykket en klissete svarte rundt på platen, før vi tok den bort igjen, slik at det bare lå svarte i gropene jeg hadde skrapet frem.




Deretter trykket vi.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar